KUNGFU

KUNGFU TRADICIONAL I TAI-TXI TXUAN

Kungfu o Wushu tradicional fa referencia a tota una serie d’estils d’arts marcials d’origen Xinès. En total es parla que n’hi ha més de 300 estils, normalment dividits entre estils de Nord i estils del sud.
Al Dojo s’imparteixen classes de kungfu del nord, concretament de “Boxa de la mantis” o Tanglangtxuan , un estil que es caracteritza pels seus moviments ràpids, poderosos que requereixen moure tot el cos seguint una norma fonamental, sempre relaxats. És un dels estils més antics i complets dins de les arts marcials xineses, ja que per exemple té tècniques per a combatre a les tres distancies, amb els punys, puntades, genolls, colzes, espatlla...
Per altre banda, també es donen classes del que potser és l’estil de kungfu xinés més conegut avui dia, el Tai-Txi Txuan, sobretot per la seva demostrada eficàcia terapèutica. Aquest estil obeeix a la norma de la suavitat i lentitud relativa. Qui ho practica aconsegueix un estat permanent de relaxació, siguen un mètode ideal per a treballar la meditació en moviment. Amb l’estudi del Tai-Txi Txuan podem aconseguir moure el cos conjuntament amb les energies naturals, enfortir el cos per a tenir una millor salut, però també podem aprendre tècniques que ens serviran per a la defensa personal.

EL MESTRE

José Enrique Bono, cinturó negre 1er Dan per la Real Federació Espanyola de Judo i disciplines associades. Instructor y cinturó negre 1er Dan de l´institut Wushu Sanchai

Què és kungfu tradicional i què significa per a tu?

Kungfu tradicional és sinònim d’art del moviment amb marcialitat, més filosofia i medicina tradicional xinesa. Hem de tenir en compte que molts d’aquests estils daten de fa mil·lenis, i que s’han desenvolupat tan en el camp de la defensa personal com en el camp de la salut. Enfortir i treballar el cos i la ment del practicant omplint-los de la part més tangible de tota la seva filosofia tradicional és tant important com saber treure un puny, una puntada de peu o projectar a l’oponent.
El kungfu tradicional és un camí que permet trobar-se a un mateix i desenvolupar les teves capacitats físiques, motrius, intel·lectuals i emotives, mitjançant l’esforç personal i el respecte capa els altres.


Quina és la metodologia de les teves classes?

1-Qualsevol classe de kungfu tradicional comença amb tota una serie d’exercicis o calistenia que permeten preparar el cos per a la pràctica.
2-Passem a treballar tota una serie de tècniques aïllades mitjançant exercicis bàsics (diferents tipus de puntades, posicions, desplaçaments, tècniques de mà...).
3-Estudiem moviments o tècniques encadenades. Ja poden ser línies bàsiques on s’aprèn a treure correctament i amb poder diferents tipus de tècniques bàsiques i enllaçades; exercicis de Txi-Kung de l’estil que es practica, i que ens ajuden a enfortir el cos, millorar la salut i a aprendre a com mou l’Energia del cos; esquemes de moviments enllaçats (Taolu en xinès) que estan compostos de tècniques seqüenciades i que ens permeten enrrecordar-nos de totes les tècniques, aprendre a moure el cos com ens demana l’estil amb una finalitat concreta, i com a meditació en moviment.
4-Normalment es tanca la classe amb treballs en parella de les tècniques individual, combinades o de les formes, amb l’objectiu de guanyar habilitat marcial.


Quins són els tres valors més importants que intentes transmetre als teus alumnes?

Tradició, marcialitat, esforç i cuidar el cos.

Per què recomanaries la pràctica d’aquest art marcial?
Si aprens a moure el cos de la forma correcta, tot a la vegada i de forma relaxada, estudiant cada moviment e implicant l’esperit i la ment, es pot arribar a entendre e interioritzar que l’art marcial és un camí de superació en lo personal i en la vida, de millora de la salut física i mental, i de germanor... No es pot oblidar, que tant el Tanglangtxuan com el Tai-Txi Txuan son dues disciplines marcials, però també meditatives que permeten en última instància arribar al Dao o la veritat suprema. Ens permeten arribar a ser millors persones.


HORARIS

Kungfu de la mantis: Dimarts i Dijous de 19:30h-20:30h
Tai-Txi Txuan: Dimarts i Dijous de 20:30h-21:30h